NISSAN X-TRAIL LIIGUB INTERNETI KIIRUSEL

Vilniuse Gediminase Tehnikaülikooli (VGTU) loomingu- ja innovatsioonikeskuse LinkMenų Fabrikas insenerid lõid koostöös Nissani ja sideettevõttega Tele2 ainulaadse auto juhtimissüsteemi. Süsteem võimaldab Nissan X-Trailil liikuda konkreetse asukoha mobiilse Interneti kiirusel – megabitid sekundis teisendatakse kilomeetriteks tunnis.

„Meie teada on see Interneti kiirusel liikuv auto kogu maailmas esimene omalaadne. Meie jaoks oli põnev võtta vastu Tele2 pakkumine ja töötada välja auto juhtimissüsteem, mis allub juhi asemel pigem Internetile”, ütles VGTU keskuse LinkMenų Fabrikas mehaanikalabori juht ja projektijuht Mykolas Bistrickas.

Mr Bistrickas lisas, et kõige raskem oli süsteemi väljatöötamisel tagada, et protsessid poleks üksteisega vastuolus. Näiteks ei tohiks süsteem suurendada ootamatult kiirust ega pidurdada olukorras, kus vastassuunast tuleb teine sõiduk, sest see asetaks juhi ja kaassõitjad ohtu.

 

Autotootja Nissan andis katse jaoks sõiduki. Projekti jaoks valiti välja Nissan X-Trail. X-Trail on varustatud oma klassi parimate ohutussüsteemidega, mis on omavahel seotud, et moodustada kaubamärgi tunnustatud turvakilbi tehnoloogia. X-Trail on paljud juhtivad tehnoloogilised lahendused teinud juhtidele kättesaadavaks ilma luksusklassi hinnasildita. Lisaks on tegemist crossover’iga, mis on mõeldud nii igapäevaseks sõitmiseks kui ka seiklusrikkamaks retkeks. Nissani turvakilbi tehnoloogia võitis Londonis turvalahenduste kategoorias iga-aastase Auto Expressi auhinna.
 
Inseneride ja programmeerijate meeskond nägi uue juhtimissüsteemi väljatöötamise ja katsetamise kallal kuu aega vaeva ning katsetas seda hiljem koos Tele2-ga erinevatel teedel Vilniuse ja Venté vahel.

Auto süsteemi arendusprotsessi parimaid hetki ja Tele2 innovaatorite reisiteekonda saab vaadata siin: https://www.youtube.com/watch?v=p9Mof-LdwRg&feature=youtu.be

„Tulevik tuleb Interneti kaudu, seetõttu on meie eesmärk tagada, et võimalikult paljud inimesed saaksid kasutada hea kvaliteediga kiiret Interneti-ühendust. Praegu katab Tele2 4G Internet 97% Leedu pindalast. Me jätkame oma mobiilse internetivõrgustiku aktiivset laiendamist,” ütles Tele2 peadirektor Petras Masiulis.

 

„Sellise uuenduse ilmumine näitab, et tihe koostöö ülikoolide ja ettevõtete vahel muutub Leedus tavapäraseks ning aitab saavutada järjest reaalsemaid ja käegakatsutavamaid tulemusi. Kui teadlased ja ettevõtjad teevad koostööd sellises keskuses nagu VGTU keskus LinkMenų Fabrikas, kasutades kõige ajakohasemaid seadmeid ja moodsamat tehnoloogiat, on tulemuseks erakordsed uuendused nii Leedus kui ka kogu maailmas,” ütles Prof Habil. VGTU teadus- ja innovatsiooniosakonna asekantsler Dr Antanas Čenys.

Tele2 kiire 4G Internet on saadaval 99 protsendile inimestest 101 Leedu linnas, kaasa arvatud ka kõige väiksemates linnades, kus elab kuni 1000 inimest. Samale tasemele on jõudmas ka veelgi kiirem 4G+ Internet, mis on juba saadaval 63 protsendile elanikkonnast.